Puukerrostalot
Olemme osallistuneet viimeisen 20 vuoden aikana neljään puukerrostalohankkeeseen sekä seuranneet suomalaisen modernin puukerrostalon kehityskaarta lähietäisyydeltä sen alusta lähtien. Alan keskeiset toimijat ovat tulleet matkan varrella tutuiksi ja kontaktiverkko on muodostunut laajaksi.
Rakennuskohteissamme on tutkittu ja toteutettu puukerrostalon erilaisia rakennekonsepteja valtavirrasta poikkeavalla tavalla. Erityisenä painopistealueina ovat olleet suunnittelujoustavuus ja elinkaarimuunneltavuus. Hankkeissa kehitetyt rakennekonseptit ovat avanneet uudenlaisia toimintatapoja puukerrostalon rakentamiseen.
Olemme myös osallistuneet perinteisempää puurakennustekniikkaa soveltavien kohteiden toteuttamiseen. Sekä kantaviin seiniin että moduulitekniikkaan perustuvien puukerrostalojen ratkaisut ovat tulleet hankkeissa tutuksi.
Rakkaudesta lajiin ja edellä kuvatun kokemuksen hyödyntämiseksi tarjoamme mielellämme työpanostamme puukerrostalojen asiantuntija- ja suunnittelutehtäviin niin uudenlaisten elinkaaritehokkaiden rakennuskonseptien kuin tavanomaisempien puukerrostalojen toteuttamiseksi. Merkittävä osa hankkeistamme on oman hankekehitystyömme tulosta. Tämän osaamisen hyödyntämiseksi toivoisimme voivamme osallistua hankkeisiin mahdollisimman aikaisesta vaiheesta lähtien.
Puukerrostalohankkeet
As.Oy Espoon Huuhkaja – puurakenteiset kerrospientalot
Rakennuttaja JM Suomi Oy
Toimiston kehittämästä kerrospientalokonseptista valmistui puurakennesovellus Espoon Helmipöllönmäkeen 2015. Äärimmäisen pientalomaiset noppamaiset pienkerrostalot koostuvat kahdesta päällekkäin sijoittuvasta asunnosta. 26 asuntoa.
Puurakenteissa sovellettiin kohteen rakentaneen Design Talo Oy:n kehittämää kantaviin seinärakenteisiin perustuvaa pienkerrostalon rakennekonseptia.
Hankkeessa kehitetty talotyyppi tarjoaa mielenkiintoisen mahdollisuuden tiiviiseen ja pientalomaiseen aluerakentamiseen jossa pienasunnot voidaan toteuttaa kerrospientalona. Suuremmat perheasunnot voitaisiin toteuttaa vastaavan mittakaavan rivi-, pari- ja erillispientaloilla.
Finnforest Oyj – puukerrostalojärjestelmä 2011
Toimisto asiantuntijana puukerrostalojärjestelmän kehitystyössä sekä tukena pilottikohteen arkkitehtisuunnittelussa.
Pilottikohteena 3-4 kerroksisten puukerrostalojen rakennuskohde Viikin Latokartanoon 2012.
Arkkitehti- ja pääsuunnittelu arkkitehtitoimisto HMV/ Jari Viherkoski
Rakennuttaja Etera
Rakentaja Peab Oy.
Järjestelmän erityispiirteet
- Pilari-palkki runko ja ei-kantavat sisäseinät sekä kertopuiset ripalaatat.
- Uudenlainen nopeasti sääsuojattava tuotantotapa ja rakennusjärjestys.
- Mahdollisuus nopeaan ja tehokkaaseen rakentamiseen.
- Suunnittelujoustavuuden ja elinkaarimuuntelun mahdollisuus asuinhuoneistojen sisällä.
- Runkojärjestelmä tarjoaa mahdollisuuden pilottikohteessa sovellettua laajempaan muunneltavuuteen, haluttaessa myös huoneistojen välisten seinien osalta.
- Rakennusosien vaihdettavuus ja sen tuoma elinkaarijoustavuus ja -tehokkuus on järjestelmälle ominainen mahdollisuus.
Järjestelmä tarjoaa perinteisiin puukerrostalon rakentamistapoihin nähden uusia mahdollisuuksia kehittyneeseen ja teolliseen tuotantotapaan, sääsuojaukseen sekä rakentamisvaiheen nopeuttamiseen. Näiden ominaisuuksien täysipainoinen ulosmittaaminen korkeajalosteisten ja laadukkaiden tuoteosien kustannusten kompensoimiseksi edellyttää toteuttajataholta riittävää oppimisprosessia ja vaatii useita peräkkäisiä toteutuskohteita kilpailukyvyn varmistamiseksi.
Omenamäen puukerrostalot – muuntojoustava puukerrostalo 2004
Erilliskannakeinnovaatioin toinen sovelluskohde. Kaksi 3-4 kerroksista puukerrostaloa kaupungin vuokra-asuntotuotantoon. Ara-kohde.
Rakennuttaja Helsingin Kaupungin Asuntotuotantotoimisto
Rakentaja SRV-Westerlund Oy
Pääsuunnittelija Arkkitehtitoimisto Helmaa ja Pulkkinen / Jarmo Pulkkinen
Toimisto hankkeessa puurakennekonseptin kehitystyön koordinaattorina. Lisäksi toimistolla oma Tekes-hanke puurakennekonseptiin liittyen jonka puitteissa hankkeessa toteutettiin laaja ääni- ja värähtelytekniikan koestusohjelma.
Puurakennekonseptin erityispiirteet
- Sovellettu uusilla rakenteilla Helas Viikin mallin pohjalta, ääneneristysmääräykset kiristyneet hankkeiden välillä.
- Osassa rakennusta hallimainen avoin tilarakenne muodostaen muuntelualueet.
- Muuntelualueilla mahdollisuus kerroskohtaiseen huoneistoseinän sijainnin variointiin sekä mahdollisuus huoneisto-ohjelman muunteluun elinkaarivaiheessa.
- Kantava pystyrunko kantaviin ja jäykistäviin seiniin perustuen = hallia rajaavat seinät.
- Välipohjana ristikko-pintabetonivalu liittorakenne.
- Erilliskannakointi sekä ei kantavat seinät hallitilassa mahdollistaen muuntelun.
Kohde onnistui teknisessä mielessä hyvin, ääni-ja koestustulokset olivat siihen asti toteutetuista puukerrostaloista parhaita. Myös asukaskyselyn tulokset olivat hyviä.
Kustannuskilpailukyky ei kuitenkaan riittänyt jatkohankkeiden aikaansaamiseen. Toisaalta on huomattava että kehitettyjä rakenneratkaisuja on myöhemmin hyödynnetty ja jatkojalostettu kohteen rakennesuunnittelijan toimesta rakennusliike Reposen kilpailukyvyltään onnistuneessa toteutuskonseptissa.
Helas-Viikki, Nuppukuja 6 – suunnittelu- ja muuntojoustava puukerrostalo 2000
Erilliskannakeinnovaation ensimmäinen sovelluskohde. Kolme puurakenteista 2-3 kerroksista pienkerrostaloa, 28 asuntoa. Ara-kohde.
Toimisto kohteen suunnittelijana sekä kehitystyön koordinaattorina
Rakennuttaja Helsingin seudun asumisoikeusyhdistys HELAS,
Rakentaja NCC jolla Tekes-hanke puurakennekonseptin kehittämiseen
Puurakennekonseptin erityispiirteitä:
- Erilliskannakevälipohjan, ei-kantavien muunneltavien huoneistoseinien sekä itsensä jäykistävän pilarirungon muodostama rakennekokonaisuus joka mahdollistaa avoimen hallimaisen tilarakenteen.
- Edellisiin perustuen tilat voidaan suunnitella ja toteuttaa kerroskohtaisesti ja sisäosat rakentaa hallin sisällä sääsuojattuna.
- Toteutustapa ja -järjestys mahdollistaa hallin puitteissa sisätilojen muuntelun elinkaaren aikana rakennuksen stabiliteetin kärsimättä. Tämä tuo elinkaaren aikaista joustavuutta ja tehokkuutta rakennuksen käyttöön.
- Vastaavasti rakennusosia voidaan kohtuullisella työpanoksella avata, siirtää ja vaihtaa elinkaarivaiheessa. Tämä helpottaa rakennuksen ylläpitoa ja lisää joustavuutta tulevaisuuden uusien kehittyneiden tuoteosien integroimisessa rakennuksee
Puurakentamisen lisäksi kohteessa toteutettiin EkoViikin alueella edellytettyjä ekorakentamisen ratkaisuja sisältäen mm aurinkolämpöjärjestelmän käyttöveden lämmitykseen.
Kohde toteutettiin HELAS:in toimintamallin mukaisesti asukasosallistuvalla suunnittelumenettelyllä.
”Vaakarakenteiden erilliskannakkeet ”- innovaatio
Puurakennusten suunnittelu- ja muuntojoustavuuteen sekä värähtelytekniikkaan liittyvä ”vaakarakenteiden erilliskannakkeet” välipohjarakenne.
Innovaation avulla voidaan ääntä eristävä huoneistojen välinen seinä sijoittaa puisen vaakarakenteen päälle siten ettei värähtely siirry vaakasuunnassa seinän alta tilasta toiseen kannakkeiden välityksellä. Molemmilla tiloilla on tällöin omat toistaan jännevälin alueella irti olevat vaakakannakkeet. Raskaissa betonirakenteissa seinä voidaan sijoittaa suoraan painavan holvin päälle, kevyiden puurakenteiden massa ei riitä tähän.
Ratkaisu mahdollistaa puukerrostalon huoneistojen välisten seinien ja pystyrungon sijainnin eriyttämisen toisistaan. Seinät voidaan toteuttaa ei-kantavana ja sijoittaa joustavasti ja itsenäisesti eri kerroksissa.
Runkorakenteen ja tilajäsentelyn erottaminen toisistaan avaa uusia mahdollisuuksia rakennuksen tuotantotapoihin ja -järjestykseen. Runkoa ja perustuksia voidaan yksinkertaistaa (esim. hallimainen tila).
Koska ei-kantavat seinät eivät ole osa rakennuksen stabiliteettia ne voidaan purkaa, vaihtaa tai siirtää elinkaarivaiheessa mikä mahdollistaa sekä tilojen että rakennusosien helpomman muunneltavuuden ja vaihdettavuuden.
Innovaatio palkittiin 1995 järjestetyssä kansainvälisessä ”Wood of Finland” puuinnovaatiokilpailussa. Tätä seurasi innovaation kotimainen ja kansainvälinen patentointiprosessi keksintösäätiön tuella.
Finndomo Oy
Moduulitalojen tuotekehityshanke
2006
UPM
Muuntuvan tyyppikerrostalon hankesuunnitelma
20014
FMO – Puurakenteinen toimistotalo
Arkkitehtikilpailu
2003
PUURA – Puukerrostalojen tuotantotapojen vertailututkimus
1996